Vinkkejä kesämökin omistajille

Olen koonnut tälle alasivulle lehdistössä esitettyjä vinkkejä, jotka pyrkivät kiinteistöillä syntyvän ilmastokuorman pienentämiseen.

KESÄMÖKKIEN LÄMMITTÄMISESTÄ

Kesämökkiä kannattaa  lämmittää vain silloin, kun sinne ollaan menossa tai siellä oleskellaan. Sähkölämmitystä voi etäohjata puhelimella tai kytkinkellolla.

Muista tyhjentää  mahdolliset vesiputket mökkiloman päätteeksi, jotta ne eivät jäädy. Jos putket on asennettu järkevästi, ne on helppo tyhjentää muutamassa minuutissa. Tämä tapahtuu aukaisemalla hanat ja katkaisemalla vesipumpun sähkö. Samalla avataan sähkökytkimellä kaivon magneettiventtiili vähäksi aikaa.

Viemärien vesilukkoihin laitetaan tarvittaessa sokeria tai pakkasnestettä tai pakkasnestevedellä täytetty muovipussi.

Lähde: Tyhjän kesämökin lämmittäminen on aivan turhaa puuhaa. Lauri Saarinen. HS Mielipide 11.1.2010.

Lämmitetyltä mökiltä poistuttaessa sisällä oleva ilma jäähtyy, ja sen paino lisääntyy, jolloin ilma ja siinä oleva kosteus painuvat alas kastellen kaluston ja vuodevaatteet.

Kun me menemme käymään talvikautena mökille, sisällä tuoksuu metsä, ja paikat ovat kuivat. Meillä on huoneiden seinien alareunassa yhteensä kuusi verkoin suojattua avattavaa luukkua. Näistä aukoista ilma tulee sisään. Mökissä oleva, kosteutta sisältävä lämmin ilma kohoaa ja poistuu yläaukoista ja savupiipusta ulos.

Lähde: Mökin talvihoito onnistuu ilman lämmitystä. Allan Eloranta. HS Mielipide 12.1.2010.

Peruslämmön ylläpito kesämökillä kuluttaa vuoden aikana helposti yhtä paljon energiaa kuin samankokoisen helsinkiläisen kerrostaloasunnon lämmitys. Mökin peruslämpö ei ole edes paras mahdollinen vaihtoehto kuivanapidon ja homeen torjunnan kannalta, sillä se aiheuttaa suuria vaihteluita sisätilan kosteudessa.

Tampereen teknillisessä yliopistossa tutkitaan, voisiko niin sanottu vakiotehoinen kuivanapitolämmitys tarjota yhden vaihtoehdon peruslämmitykselle. Tällöin sisälämpötila olisi aina vain muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampi ja pitäisi mökin sisätilat suhteellisen kuivina.

Kuivanapitolämmitys onnistuu parhaiten lämpötilaerotermostaatin avulla, mutta niitä on toistaiseksi huonosti saatavilla. Yksinkertaistetussa karvalakkiversiossa vakiotehoinen sähköpatteri lämmittää tilaa jatkuvasti oman tehonsa verran. Patterin teho saisi olla noin 10 wattia neliömetrille eli 470 wattia keskimääräiselle 47 neliön kesämökille.

Sisälämpötila saa laskea myös pakkasen puolelle – kunhan se pysyy ulkotiloja lämpimämpänä. Vesikalusteiden pitää siis kestää pakkasta tai niitä pitää lämmittää erikseen. Etenkin astianpesukone on herkkä rikkoutumaan jäätymisen seurauksena. Maahantuojan keskushuollosta kannattaa kysyä, saako veden tyhjennettyä talveksi pois. Sitäkin voi miettiä, voiko mahdolliset vesikalusteet sijoittaa siten, että niiden lämpimänä pitäminen ei vaatisi koko mökin lämmittämistä.

Lämmitystä ei ehkä tarvita lainkaan, jos mökissä ei ole jäätyviä vesikalusteita. Rakennusalan asiantuntijoiden mukaan ongelmia ei pitäisi tulla, vaikka seinissä olisi eristeitä, kunhan väliovet ja tuuletusräppänät jätetään auki.

Kuivanapitolämmitys vähentää merkittävästi kesämökin energiankulutusta. Kaikkein suurin hyöty on kuitenkin se, että niin sanotut sähköpiikit pienenevät. Sähköntuotannon ominaispäästö kun on suurimmillaan talvipakkasten aikana, koska sähkölämmityksen aikaansaama lisätehon tarve joudutaan tuottamaan kivihiilellä toimivalla lauhdevoimalla.

Lähteet:

Mainokset